Voor buitenlandse reizen dient men in het bezit te zijn van een geldig reisdocument. Indien iemand niet over een geldig reisdocument beschikt of als dit kwijt is geraakt, kan in zeer uitzonderlijke gevallen en onder strikte voorwaarden een noodpaspoort worden aangevraagd bij de consulaire afdeling van het kabinet van de gouverneur. Dit is een tijdelijkreisdocument en is niet geldig als legitimatiebewijs of identiteitskaart.
Een noodpaspoort wordt alleen verstrekt aan personen die aantoonbaar de Nederlandse nationaliteit bezitten. Bij het indienen van de aanvraag moet de aanvrager bewijsstukken overleggen waaruit de Nederlandse nationaliteit blijkt.
Ook moet er voor de aanvraag van een noodpaspoort een dringende reden zijn om te reizen, zoals een medische noodsituatie of het overlijden van een aanverwante in de 1e of 2e graad.
Personen die niet de Nederlandse nationaliteit bezitten en die hun reisdocument zijn kwijtgeraakt, moeten contact opnemen met het consulaat van hun land van herkomst.
Bij de aanvraag kan worden gevraagd om de volgende documenten te verstrekken:
Een geldig identiteitsbewijs (zoals een rijbewijs of sédula);
Een recente originele geboorteakte (niet ouder dan 6 maanden) voor minderjarige kinderen en meerderjarigen die nog nooit eerder een paspoort hebben gehad;
Een geldig legitimatiebewijs van de ouder(s) voor minderjarige kinderen;
Originele voogdijpapieren indien van toepassing voor minderjarige kinderen;
Officiële toestemming van beide ouder(s) indien van toepassing, met een kopie van het paspoort van de ouder die in het buitenland verblijft als dat het geval is;
Bewijs van een afspraak voor het aanvragen van een nieuw nationaal paspoort bij Publieke Zaken (Kranshi) als de persoon op Curaçao woont;
Bewijs dat de reis niet kan worden uitgesteld.
Wanneer iemand zijn Nederlandse paspoort verloren is, moet deze persoon eerst bij het kabinet van de gouverneur een verklaring afleggen, voordat een noodpaspoort kan worden verkregen. Dit gebeurt door het invullen van het formulier "Verklaring vermissing reisdocument". Het kabinet neemt vervolgens contact op met de uitgevende instantie van dat vermiste paspoort.
Aan de hand van de verkregen informatie vindt een identificatie plaats van de aanvrager van het noodpaspoort. Pas nadat de aanvrager is geïdentificeerd kan een noodpaspoort worden verstrekt.
Als sprake is van diefstal van het Nederlandse paspoort, dan moet bij de aanvraag van het noodpaspoort een origineel bewijs van aangifte worden getoond.
Als een persoon vanwege medische redenen moet reizen, kan hij of zij een noodpaspoort krijgen dat maximaal 1 jaar geldig is. Heeft de reis een niet-medische reden, dan krijgt de persoon een noodpaspoort voor de duur van de reis.
Keert de persoon die om een niet-medische reden reist niet terug naar Curaçao, dan is het noodpaspoort geldig voor de duur van de heenreis. Als de persoon wel terugkeert naar Curaçao, dan is het document geldig tot aan de datum van terugkeer, zoals opgenomen in het retourticket. Na terugkomst moet de persoon het noodpaspoort inleveren bij het Kabinet van de Gouverneur van Curaçao.
Persoonlijk aanvragen en afhalen
De persoon voor wie het noodpaspoort bestemd is, moet in principe zelf aanwezig zijn bij zowel de aanvraag als bij het afhalen van het reisdocument. Dit in verband met de identificatie. In geval van medische urgentie kan hierop een uitzondering worden gemaakt.
Visa
Sommige landen stellen extra of andere eisen aan een reisdocument. Bijvoorbeeld dat de persoon een visum moet hebben. De ambassade of het consulaat van het desbetreffende land kan bevestigen of het noodpaspoort geldig is om af te reizen naar dat land.
Reizen naar de VS
Het is in beginsel niet mogelijk om met een noodpaspoort de Verenigde Staten van Amerika binnen te reizen. Het Consulaat-Generaal van de Verenigde Staten van Amerika op Curaçao kan hier telefonisch meer informatie over geven +5999 461 3066.
Aansprakelijkheid
Het Kabinet van de Gouverneur van Curaçao is niet aansprakelijk als een reis niet kan doorgaan door het niet tijdig ontvangen van het noodpaspoort.
Medische reis
Bij een reis om medische redenen, informeert de Sociale Verzekeringsbank (SVB) het kabinet over de noodzaak van de reis. De SVB informeert de klant welke documenten nodig zijn. Vervolgens maakt de SVB een afspraak voor de klant bij het kabinet om alle benodigde formulieren in te leveren en te ondertekenen. Zodra het dossier compleet is, kan het noodpaspoort worden opgehaald.
Niet-medische reis
Bij een niet-medische reis moet de persoon zelf contact opnemen met het kabinet van de gouverneur. De medewerkers verstrekken informatie over de benodigde documenten voor de specifieke situatie. Daarna kan een afspraak worden gemaakt bij het kabinet om alle formulieren in te dienen en te tekenen. Zodra het dossier compleet is, wordt er een besluit genomen over de verstrekking van het noodpaspoort. Daarna kan het reisdocument worden opgehaald.
Het tarief voor een noodpaspoort bedraagt voor 2024*: NAf. 112,-. Klanten kunnen bij het Kabinet van de Gouverneur van Curaçao pinnen in Antilliaanse Guldens (ANG).
* De leges voor het noodpaspoort worden jaarlijks geïndexeerd.
Afspraak
De contactgegevens voor het maken van een afspraak zijn terug te vinden op deze contactpagina.
Acute medische noodsituatie
Soms is er sprake van een acute medische noodsituatie. In dat geval kan een consulaire piketmedewerker ook buiten kantooruren een noodpaspoort aanmaken. Daarvoor moet de SVB wel schriftelijk bevestigen dat de persoon vanwege acute medische redenen moet reizen. Voor deze gevallen is een consulair piketmedewerker bereikbaar op het telefoonnummer +5999 513 1986.